RiCsajok

Ez a Tisza Rádió szombat délutáni műsora, ahol igyekszünk napra kész sztár pletykákat, heti eseményeket, éppen aktuális divat tippeket szolgáltatni a számotokra. Elsősorban csajos műsor, de a fiúk is bátran csatlakozhatnak a hallgatósághoz! ;-) Minden szombaton 16-18 óráig hallhattok minket élőben, vagy csütörtökön 9-11 óráig van az előző szombati műsor ismétlése. Ha úgy döntötök, hogy szívesen meghallgatnátok minket, ezt a http://tiszaradioszeged.hu/ weboldalon keresztül tehetitek ezt meg!

Friss topikok

Linkblog

A Báthory-legenda: szemfényvesztés?

2010.03.06. 18:00 | Ricsajok | Szólj hozzá!

Hataloméhes, hiú úrnő, aki az örök fiatalságot üldözve bármire képes. Így szól a legenda…

Báthory Erzsébet sokáig élt szörnyű, kegyetlen antihősként a történelemben. De vajon mi vagy ki kárhoztatta erre a sorsra? Jogosan tartották a borzalmak úrnőjének, vagy csak egy hatásos lejárató hadjárat áldozatául esett a grófnő?

 

A csejtei birodalom úrnője házassága révén óriási vagyonra, de még annál is nagyobb magányra tett szert már fiatalon. Visszahúzódó, zárkózott asszony volt, aki férje gyakori távollétei alatt alig néhány emberrel állt kapcsolatban. Ez a később szárnyra kapó titokzatos legendákat csak alátámasztotta.

 

Már életében is számtalan mendemonda terjengett az okkult tudományokhoz való vonzódásáról. Ezek szerint szolgálóit gyakran terrorizálta. Egy alkalommal, mikor a haját fésülő lányt megütötte, annak vére nyomán fiatalabbnak látta bőrét, és azt hitte, megtalálta az örökélet kulcsát. Hiúsága és az örök fiatalság után való csillapíthatatlan vágya ettől kezdve teljesen elvakította. Számtalan szűz lány vére szárad lelkén, akiket egy megközelíthetetlen várban tartott fogva, és válogatott borzalmakkal kínzott, majd vérüket vette. Szó szerint és átvitt értelemben is fürdött a fertőben.  Az elbeszélések – melyek elterjedése a jóval később élt jezsuita atyának, Túróczi Lászlónak köszönhető – olyan szörnyűségekről szólnak, melyeket a civilizált ember elképzelni is nehezen tud, nemhogy még el is higgye. A leírások szerint Nádasdyné szolgái segítségével megkorbácsolta, megcsonkította, csalánnal verte, szadista orgiákon eszközként használta fogvatartott lányokat. Eleven húsukat foggal tépte, majd a legválogatottabb módszerekkel életüket vette.

 

Ezek a feltevések minden bizonyíték ellenére négyszáz éven át állták is a helyüket. A grófnő az emberiség legvéresebb gyilkosaként szerepel a Guiness Rekordok Könyvében. Ám tudjuk mind, az idő, a képzelet vagy akár az érdekek éppúgy képesek bármit a végtelenségig elrondítani, ahogyan meg is szépíthetik a dolgokat. Az uralkodónő és családja sokaknak útjában állt, ez megmagyarázhatja a súlyos vádakat. Az egyre terjedő pletykák hatására a grófnő gyorsan a központba került, elkapták, és kastélyában több fiatal lány holttestére is rábukkantak. Börtönbe csukatása után minden jogától megfosztották, cellájában hunyt el, éppolyan magányosan, ahogyan életét töltötte.

 

Azóta rengeteg tudományos fórum foglalkozott Báthory Erzsébet alakjával, és sok részletről derült ki, hogy az emberi butaság szülte. Ha akár csak a biológiai tényeket vesszük alapul: ma már tudjuk, vérben fürdeni lehetetlen, a gyors alvadás miatt, ahogy azt is, fogyasztása rendkívül káros hatással van az emberi szervezetre. De emellett nagyon fontos a történet emberi oldala is.

 

A Báthory-legendáról szóló film legnagyobb ereje talán éppen ez: felhívja a figyelmet a magányos, védtelen, kínok közt élő Nőre, akit életében, halálában félreismertek, aki egy óriási összeesküvés része. Érdemes végigkövetni, hogyan látja ezt egy a tudományos megközelítésben talán kevésbé, ám az érzelmek vászonra festésében annál is inkább jártas rendező, és hogyan teszi magáévá a kitaszított szerepét a gyönyörű főszereplő, Anna Friel, a legenda megtestesítője.

Forrás: divat.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ricsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr981814250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása