RiCsajok

Ez a Tisza Rádió szombat délutáni műsora, ahol igyekszünk napra kész sztár pletykákat, heti eseményeket, éppen aktuális divat tippeket szolgáltatni a számotokra. Elsősorban csajos műsor, de a fiúk is bátran csatlakozhatnak a hallgatósághoz! ;-) Minden szombaton 16-18 óráig hallhattok minket élőben, vagy csütörtökön 9-11 óráig van az előző szombati műsor ismétlése. Ha úgy döntötök, hogy szívesen meghallgatnátok minket, ezt a http://tiszaradioszeged.hu/ weboldalon keresztül tehetitek ezt meg!

Friss topikok

Linkblog

Elmúlt az EMO láz!?

2010.01.24. 19:12 | Ricsajok | Szólj hozzá!


 

Szubkultúrák tucatjait ismerjük már. Egyesek kimennek a divatból, néhány örök, és van, amelyiket újraértelmezve láthatunk a nagy divatházak kifutóin. Azonban újak is születnek.

Az utcákat járva, folyamatosan figyelem a mai tinik öltözködését. Már öt-hat éve annak, hogy az emo láz magával ragadta a fiatalokat, és tucatnyi kis fekete hajkupac mögé bújt kamaszt láthattunk mindenfelé.

 
 

Egy ideje azonban nem látom őket. Helyette azonban látok hasonló forma mögé bújó, de annál színesebb és feltűnőbb, tinit. Hogy mi lett? Hát „bescene-sedtek”!

 

 

Eddigi külsejükre jellemző volt mindenféleképpen a fekete. Keveredhet bele fehér, de a feketén kívül csakis ez. Aztán még csőnadrág, leginkább farmer. Kiegészítőként nyakkendő, szögecses karkötők, nyakláncok, piercingek, edzőcipő. Tépett, vagy csak a jól ismert oldalra fésült haj, abban hajráfok, csattok, masnik.

 

 

Formailag nem sokat változott az öltözködésük, azonban mintha egy fekete-fehér, régi filmből kilépve harsány színekbe bújtak. Véleményem szerint ideje volt. A sötétséget hátra hagyva, egyes dolgokban való hozzáállásuk is változott. A scene-ek kevésbé letörtek és kevésbé foglalkoztatják őket a világ fájdalmai, ők inkább színesek és imádnivalónak akarnak tűnni. Ezt konkrét példa támasztja alá, aki nem más, mint Hello Kitty.

 
 

A Scene-eknek van egy szótáruk, amihez az a nép többségnek nincs hozzáférése. Néha elég nehéz őket megérteni, de az esetek többségében közös nevezőre lehet velük jutni. Ami vicces számomra azonban, hogy az igazi scene-ek nem vallják be magukról, hogy azok.

 
 

Sokan bántják őket feltűnő külsejük miatt, épp úgy, mint az emokat, és épp úgy, mint anno más szubkultúrákat képviselő fiatalokat, mint a hippik, punkok stb. De gondoljuk csak át, ha akkor ők nem hozzák be az öltözködés történetébe az extrém, sajátos külsejüket, mennyivel szegényebb lenne a divat ma. Hisz a nagy tervezők mai napig, azokból inspirálódnak, mint például Vivienne Westwood. Lehet, hogy egy két évtized múlva, a jövő tervezői egy emo-ból, vagy scene-ből inspirálódott kollekciót fog piacra dobni, kicsit áttervezve, újragondolva, rendkívül nagy sikerrel.

 
 

Úgy gondolom, hogy a divat alakulásának folyamatában nekik is nagy szerepük van, s ha nem is a mi ízlésvilágunkat képviselik, mint divatrajongók, nem engedhetjük meg magunknak, hogy, ne fogadjuk el őket. Nektek mi a véleményetek?

 

 

Forrás: divat.hu

Hozzáfűzés:

Személy szerint, én úgy vélekedek erről az EMO dologról, hogy Magyarországon csak nagyon kevés igazi emo lehetett, ha egyáltalán volt ilyen. Itthon sokan csak a külső jegyeket vették, magukra, és bemesélték maguknak, hogy hú de szar a világ, és az élete. Félre értés ne essék semmi bajom az emokkal, rengeteg emós külsejű barátom van, de ezek inkább a külső jegyekről szólnak, és nem arról amit igazából jelképezett anno ez az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://ricsajok.blog.hu/api/trackback/id/tr271698740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása